Tinggalkan Link anda

Pages

Sunday, March 27, 2011

Peniaga kedai sila jangan poyo ok?

Semalam merupakan hari untuk aku bersuka ria setelah sekian lama aku tak membeli dan belah begitu sahaja. Aku memang set semalam merupakan hari untuk aku pergi mencarik barang-barang. Aku pergi ke Tebrau City dalam pukul 5 petang,dan tiba di sana dalam 530 camtu laa.
Aku pergi gan member gemok ku.ni haa dia.
Sampai di sana aku terus jek 'usha' kedai kamera,al maklum aku teringin nak beli kamera underwater.Jumpalah satu kedai ni,promoter chinese woman dengan muka masam. 

Amu (gelaran untuk makcik tua yang usia sudah mau dewasa): Mau beli kamera ape adik?
Saya: Saya mau tengok itu kamera underwater.Sony punya.Yang boleh sweep2 panorama.
Amu: Sony tidak ada leyy,ini olympus ada maa..
Saya: bagi saya tengok dulu, owh ini kamera tidak boleh sweep2 eh?
Amu: ha tidak ada.
Saya: oh,ini kamera boleh masuk air 3 m saja?
Amu: ya lor,kenapa?buat apa kamu mau masuk air lebih dari 3m.(dengan jelingan ejek)
Saya: aiyoo,itu diving kan masuk lebih 3 m. (dalam hati: ape daa,pandang rendah kat aku ker?muka aku macam muka takut kat air ker?)
Amu: huh.mau beli ka?
Saya: tidak apa saja laa.


Erk, terkedu,waa,sebagai seorang promoter,kita berusaha ler amik ati customer yang nak beli.Ni tak,cakap macam serupa ejek.


Ok,next destination lalu di sebuah kedai beg.waa,menarik beg ni getus aku.
Saya: Amoi ha,berapa harga ini beg?
Amoi (gelaran untuk chinese girl muda) : Aiyaa,itu kan ada harga tepi beg itu laa.(tangan dok layan sms tepon jek)
Saya: syima,jom ar belah,dok tanya leklok,cakap kasar,camner nak laku?


Tsk . Tsk . Tsk . 


Walaupun aku pakai selekeh semalam,jalan kat mall pakai selipar jepun,baju t-shirt gambar serupa 'orang tak berduit' tapi tolonglah layan aku baik-baik boleh tak? Macamana nak maju kalau dok sinis2 kat customer?
Tahu korang penat kerja sampai ke petang,janganlah layan orang yang pakai smart aje. Tak seronok langsung la camtu.


Akhirnya aku pun pergi la kedai E-SPIRIT tok beli beg yang boleh bagi spirit kat aku.Jumpa gak akhirnya.Bulan ni jek dah 2 beg aku beli.Kalau putus lagi string beg kali ni, kita bako,kita bako (gaya Usop dalam hantu kak limah) kita bako jek beg tu.huh~


Pastu,sampai jek UTM,jalan lagi ke pesta konvo sampai patah kaki kami berdua.Penatnyer.

P/s: buat peniaga di luar sana,sila layan pelanggan(customer) anda dengan baik ok?Semoga,barang niaga anda selalu 'laku'.

6 comments:

EB said...

Siannyer..
Ya satu tindakan yg bijak..
Once dia x layan anda harus blah.. hehehe...

manueng said...

yg duk layan sms tu mmg bikin panas la...patut ko campak je beg tu kat muka dia...huhu

Hairil Rizal said...

Eh, bukan peniaga kat JB mmg slalu mcm tu kan? Sbb diorang pilih bulu - antara Malaysian dgn Singaporean!

misS FEeza macho ! said...

bhahahha sepok je muka sekor2 :DD

Ijah EmoTemo said...

selalu aje kena mcm ni. lg satu hal , if masuk kedai brg berjenama. padahal diorang tu cuma jadi salesgirl aje,tp berlagak masyaAllah macam la mampu nk beli barang ribu riban. cehh , menyampah sungguh -.-

Faizal n Fashitah said...

Kamek pun penah juak jadi kedak ya tiap kali kamek dressup cincai2. Sak ati nangga urang kedak ya hoh...