Tinggalkan Link anda

Pages

Monday, February 21, 2011

MyBrain15 or NSF or Zamalah

Entry kali ini dibuat khas untuk pelajar-pelajar yang macam saya.
Pelajar yang masih lagi mencari-cari sponsorship/biasiswa untuk melanjutkan pengajian peringkat master or PHD.

MyBrain15
 
Baru-baru ni,keputusan untuk MyBrain 15 sudah pun keluar.
Ramai yang tak tau ape ke benda Otak15 ni.
Sebenarnya MyBrain15 ini adalah biasiswa yang ditawarkan oleh kerajaan Malaysia dalam RMK10.
Pakej yang ditawarkan
MyPhD
MyMaster 
PHD industri
Skim Latihan Akademik IPTA (SLAI)

So disebabkan saya graduat yang tidak terikat pada mana-mana universiti(tutor),so
Pakej yang paling sesuai untuk saya adalah MyPhD.

 MyPhD terbuka kepada semua graduan yang layak dan kakitangan sektor swasta.

untuk keterangan lebih lanjut :- Klik Sini 

Saya dah apply MyPhd pada hujung bulan 12 2010.
Keputusannya keluar pada 17 Feb 2011.
Saya difahamkan ramai kawan-kawan saya yang apply tetapi tidak mendapat MyPhD ni.
Ini disebabkan surat tawaran bersyarat.
Fast track students.
Fast track ni adalah student yang cemerlang peringkat degree boleh melanjutkan pelajaran terus ke peringkat PhD tanpa melalui master tetapi dikenakan syarat.
Syarat nya iaitu,evaluation untuk pelajar ini sama ada dapat teruskan PHD ataupun downrate kepada master.

Saya tergolong dalam golongan fast track ini.
Tetapi surat tawaran saya tidak bersyarat.
Disebabkan itu saya dapat tawaran MyPhD ni,disamping proposal saya lebih kepada teknologi terkini.(agaknyer la kot).
Pastikan proposal ada contribution yang positive untuk negara.

selepas dapat My Phd ni,anda diberi masa 14 hari untuk update segala benda.
sepertinya,carik penjamin,lengkapkan segala borang setuju terima biasiswa ini.

Tapi malangnya, pembiayaan MyPhd untuk saya tidak di backdated.
Meaning saya register sem lepas bulan 8.
Tapi MyPhd hanyalah sponsored saya dari bulan Jan 2011.
Kiranya saya dah rugi beberapa bulan.
Rm2300/month-tak perlu publish jurnal.

NSF-National Science Fellowship


NSF ni dah takleh apply dah.
Last year merupakan tahun terakhir biasiswa ni wujud.
Disebabkan kehadiran My Brain15,biasiswa ni terus xwujud.
Lagi pulak biasiswa ini kena hadiri sesi temuduga.
Kalau tak terpilih dalam temuduga,
xdapat la jawapnya.
Tapi yang specialnya NSF ni dia backdated.
Kita dibayar dari tarikh kita mendaftar untuk PHD.
RM2300/month -xperlu publish jurnal-


Zamalah


Ada beberapa universiti yang mengeluarkan sejumlah wang untuk membiayai pelajar dengan syarat pelajar tersebut telahpun publish Jurnal atau on the way publish Jurnal.
Biasiswa ini hanya untuk setahun.
Rm2500/month
UTM sangat strict dalam memilih pelajar untuk tahun berikutnya.
Sekiranya Utm telah menaja pelajar berkenaan dengan biasiswa zamalah untuk tempoh setahun,
dan pelajar berkenaan ingin menyambung biasiswa tersebut pada tahun berikutnya,
Pelajar tersebut haruslah sekurang-kurangnya mempublish satu jurnal.
Peluang untuk meneruskan biasiswa ini sangat susah untuk pelajar yang baru masuk mendaftar sebagai PHD students.


Kesemua biasiswa ini membayar yuran pengajian.
So saya memilih untuk menerima MyPhD sebagai pilihan since saya tak dipanggil untuk interview NSF tempoh hari.





222 comments:

1 – 200 of 222   Newer›   Newest»
dill said...

cik mimi..

thanks a lot for all these info! sangat efisyen dan menepati janji! :) ohh..sebab fast track tu la kwn2 mimi x dpt ye?..baru la phm...saya bkn fast track..dah slow track dah haha :P td sy ada call org2 KPT tu..diorg kata mmg bkn semua dpt..ade jwtnkuasa yg evaluate..so saya berdoa dan berdoa supaya saya dpt scholar tu!

zamalah susah ek? hadoi...kalau publish paper xpe lg..publish jurnal?? humang aih..mmg susah! mmg saya nih x layak la sbb baru je register bln 1..ape pun lom buat..dok blur2 lg nih hehe..

td baru isik borang nak apply grant..tu lah antara harapan saya..doakan saya dpt my phd tau!! :)

*camne presentation td? ok tak? hrp2nya cemerlang :)

Mimie said...

Hopefully dill dapat MyPhD tu.susah gak ar lau xda sponsored utk smbg pgajian.sepertinya kita takda hala tuju.Saya dah alami semua tu sem lepas.rasa nak quit phd pun ada sbb dpt twaran kerja.Konpius gak nak pilih.tp akhirnya saya memilih utk meneruskan PHD.

presentation tadi?so far ok.lagi pulak panel suka tajuk yg saya buat then ada beberapa komen utk improve research saya.Terima kasih utk doa dill.*hugs*

Saya doakan Dill berjaya mendapat myphd or grant nanti.semoga maju jaya..

ザ-sylver- S said...

ganbatte dr


eh? ehehehe

dill said...

mimi, sangat benar kata2 awak ni..semlm siap mcm berselisih faham dengan prof saya..mmg ada rasa nak quit phd sbb dah takde duit..nak bayar yuran ni pun tatau camne..tp takpe, insyaAllah..kalau rezeki saya, dpt lah myPhD..

bestnya dgr presentation ok :) insyaAllah..mimi mesti boleh sambung terus phd!!..all the best ye! and thanks a lot sbb bg byk info n doa :)

Cik Teh said...

salam

cik Mimi, terima kasih atas info. saya pun ada apply myPhd ujung bulan jan lepas. cuma nak tanya cik mimi utk offer letter tu cik Mimi dptkn pengesahan peg kump A tak? saya tak buat cm tu sbb rasa nya signature pendftr dlm offer letter tu dah cukup. cuma ada la jugak kerisuan kat situ sbb tak buat.

saya da tak sbr nk smbung belajar. keje pun byk stressnya.

Mimie said...

Cik teh: rasanya tak perlu di sah kan offer letter tu.saya tak sahkan pun ritu. All the best cik teh yer.hopefully semuanya berjalan gan lancar.Perjalanan hidup kita.All the best all.amin..

Ayu Hanis said...

salam mimi..saya nak tanya dlm application myphd ada kene carik penjamin ke? apa maksud mimi 'cari penjamin'..saya dah baca ulang2 kali tp x jumpe pon ayat yg kita kene carik penjamin..saya bru je apply myphd bln 2 dan permohonan sdg diproses..tp saya tak kemukakan penjamin...risau ni..

Mimie said...

Ayu: Ayu jgn risau k?kena cari penjamin bagi permohonan MyphD yg dah diluluskan.saya dah dapat keputusan Myphd ari tu.so skg saya tengah sibuk utk mengemukakan surat setuju terima,medikal cekup,borg perjanjian dan carik penjamin.Kalau keputusan tak keluar lagi memg xyah carik penjamin. (peace)

Cik teh said...

TQ Cik mimi atas jawapn. Moga dimurahkan rezeki selalu.

Anonymous said...

hai mimi...nak tanya...camner nak tau surat tawaran bersyarat dgn surat tawaran tak bersyarat? Saya macam awk jugak..fast track ke phd....dah pun register bulan 7 taun lepas...dah selamat pun...research pun dah start..agak2 chance tuk dapat myphd ni tinggi x? Lagi satu evaluation tu dibuat oleh sape ye?

N A N a t O said...

hai...waa...best nyer da dpt....erk..sy nak baru ank apply for mybrain...tapi boleh tak cik mimie shared sikit...apa yg penting bila time isi borang n proposal...n lg satu sijil semua kena sahkan dulu ke?

mybrain15 nih ada tarikh tutup tak cik mimie?

Mimie said...

Anon: kalau tawaran bersyarat meaning kena melalui presentation (fast track)tapi depends dgn Universiti yg keluarkan surat tawaran tu.Chance?peluang cerah kalau masih tiada penaja.Evaluation dibuat oleh badan2 yang dilantik oleh kerajaan.tu yang saya dengar.tapi untuk huraian lanjut tak tao la plak.

Mimie said...

nanato: hari tu saya isi borang seperti biasa jek.part proposal plak,pastikan la proposal dapat contribute something tok negara.sijil2 hari tu saya mintak sahkan dan di uplod selepas di scan. :)

Anonymous said...

cik mimi...duit dia masuk bila ek kalu yg start dr januari tu? then yuran yg da bayar utk sem ni dia akan ganti balik x duit kita?

Mimie said...

anon,saya rasa kalau yuran dah bayar tu maybe dia xakan ganti balik duit tu.ni pada pengetahuan saya la sebabnya duit yuran tak masuk sekali dengan duit elaun.tapi try kol my phd untuk keterangan lebih lanjut.duit akan masuk dalam bulan 3.ada rakan saya yang telah masuk duitnya.dikira dari Jan-april kata nya.

atiqa said...

cik mimi...thanx utk info nye..saye pun dah anta surat perjanjian ujung bulan 2 ari tu..tp x masuk2 lg duit ni..aiyo..bile kwn2 awak dpt duit dorg tu eh?bajet nk pg kampus pun dh xde dah ni..hehehe.. :))

Mimie said...

atiqa: u r most welcome dear.erm.duit Myphd saya dah masuk pun semalam..xlame lagi yr turn la tu.. =)

atiqa said...

yes..yes...hahaha..semangat nak g cek nih.. :)

Mimie said...

atiqa: erm..ikut turn actually,member2 saya ada lagi yang xdapat duit tu.woowoo.kalau dah dapat,nanti dia emel dulu.sbb saya dapat emel dulu.

Anonymous said...

mimi...u pny kategori dlm srt twrn myphd tu P1 ek???? nape sy punye P2 (kakitangan swasta) padahal sy tak keje pun...buat study sepenuh masa...x aci ni...kalu P2 mana ade elaun sara hidup just cover yuran je+jurnal+tesis je.....cmner ni? one more thing, brp bulan ek u punye tempoh pembiayaan tu? Really wish to know soon..

Anonymous said...

mimi...u pny kategori dlm srt twrn myphd tu P1 ek???? nape sy punye P2 (kakitangan swasta) padahal sy tak keje pun...buat study sepenuh masa...x aci ni...kalu P2 mana ade elaun sara hidup just cover yuran+jurnal+tesis je.....cmner ni? one more thing, brp bulan ek u punye tempoh pembiayaan tu?

ieyda humaira said...

duit myphd tu masuk 3 bulan terus ke? 3x2300 = rm6900 jugak la ye??

Mimie said...

Anon: saya dapat yang P1 punyer.i think u should call myphd why they give u yang p2 punya.Then tempoh pembiayaan adalah dari Jan2011- ...(30 bulan jek) walaupun i register sem lepas.dia xbackdated pun.

Mimie said...

ieda humaira: duit my phd masuk 4 bulan.Sepatutnya rm9200 tapi myphd cakap dorg pay ikut hari,so disebabkan feb hanya ada 28 hari so just dpat RM9051.60..bulan april ni nanti duit xmasuk lagi.

zainor said...

Nak tanya la..
Ada soft copy borang perjanjian tak?
Sebab terpikir kalau, kite just dapat pembiayaan for one year, takkan kene contract ngan govemen sampai 5 thn..FYI, sy masuk tahun ketiga phd..

mun fun said...

thanks for the info. i just got the offer letter 25/03, and i have sent in my agreement. will they be calling us after they have received the agreement?
for the allowance, if d duration stated in d offer letter is started from jan2011, den v can still get the payment for the jan,feb n march,m i right?
do they pay back ur fees for this semester?
thanks for ur info since there are so little blogspots discuss about mybrain

cik fifi wan kembang said...

nape my phd 2nd batch xmsuk lg.ke sy pny je problem.any idea kwn2?

Mimie said...

Hai everyone.sorry kalau xdapat nak reply semua komen.

Actlly tak berbaloi amek MyPhd kalau dah nak abis study & tak nak terikat dengan kerajaan.Tapi bagi sesapa yg rela kerja dgn kerajaan,boleh la amek MyPhd ni.

Mun: MyPhd will pay back our fees for this semester.but it depends on university actually.If u already paid for the fee,i think u have go to bendahari and ask for ur money back because my Phd will covered all ur fee start from this sem & so on.

cik fifi: do u mean the allowance?xmasuk lagi.maybe take time.because Im the 1st batch.The 1st batch also got the money secara berperingkat.xsemua dapat dulu.ada yang dpt sebulan kemudian.ada yg dapat awal.its depends on bank islam n Myphd management actlly.

Anonymous said...

Thanks for the info mimi, dpt jugak info tambahan berkenaan myphd ni. Oww kalu saya apply bulan april lepas...lepas dua bulan la yea baru dpt respond ? Bagi yg dah dpt myphd tu...congrats, bestnyer dpt kejar cita2 buat PhD.

Saya pon harap2 dptla..memandangkan kena start bulan mei ni...kenala guna duit sendri...kalu xdpt myphd, ntahla..silap2 xjadi sambung..huhu (burn la duit sendri).

Owhh mimi pon dlm field engineering. Samala, Research buat pasal apa ? Saya dlm power electronics.

uzair said...

salam,nak tanya,elaun mmg dapat 2300 ke? sbb tgk dlm website,dh xmention berapa.....
saya plan nk sambung phd bulan 9 nanti dlm manufacturing eng.
agak2 senang ke dpt?
takut gak dh masuk u pkai duit sendiri dulu,tup2 xdpt...
tahniah pd yg dpt.....

Mimie said...

Anon: saya buat phd dalam bidang environmental engineering.

Uzair:Saya merupakan batch pertama yang apply myphd.masa tu mmg dinyatakan elaun sbyk rm2300*.
* mean berubah2 mengikut peruntukkan.
baru0baru ni duit elaun dah masuk dari bulan jan-april.saya hanya dpt rm9051.60.sepatutnya kalau 4 bulan=rm9200.00.bila di tnya kepada pihak myphd.dorg ckp elaun dibyar mengikut hari.di sebabkan bln februari hanya 28 hari so duit pun dikurangkan.manakala bulan yg ada 31 hari duit tidak akn bertambah.saya nampak ada kontroversi kat situ.tapi apa2 pun sy tetap bersyukur sebab dapat jugak menyara pelajaran saya.

kalau apply myphd dan syarat2 nya cukup,i.allah boleh dpaat.kerajaan ada peruntukkan utk menambahkan pelajar phd dlm negara.Kalau dah takde peruntukkan maybe myphd ni tidak ditawarkan lagi..I,allah doa banyak2 boleh dapat.

kyle said...

cik mimi,


kyle apply hujung bulan 3 lepas, nie sdg tunggu result, klu ikut style myphd batch 1, sepatutnya dlm minggu ini keluar result dah, fuhhh...berdebar-debar....tlg la dpt...xde duit nak sambung...huhu...

kalau kyle dpt, myphd akan bayar dari tarikh kyle daftar masuk (eg. 13 feb) ke? ker mulai bulan mei?

mun fun said...

For 2nd batch, we still havent received the payment. hopefully the payment will be banked in by this month XD
for Kyle, the payment term is based on the contract term stated on d agreement. But it's not back dated, let's say u apply d scholarship during ur 3rd sem, d scholarship is available since ur 3rd sem onwards til d 6th sem.
anyways, wish u to get it XD

Anonymous said...

bila agaknya duit masuk utk 2nd batch?any info?

mun fun said...

i have called them 2 weeks b4, they said it is in process. den i call again today, still in process. but they assure that we can get the allowance b4 june.
Hopefully~

uzair_rosli said...

salam,tumpang tanya...
kalau kita apply mybrain,then result blom kuar,then kita masuk daftar phd....duit yuran tu bleh claim balik ke kalau dh bayar?

Anonymous said...

aku nyer offer letter 25/3/11..tp duit lum masuk lg..apakh I je yg prob? any info...

Anonymous said...

mimie...salam
tumpang tanya ya..
elaun bulan 5 akan masuk hujung bulan ke?

Anonymous said...

ya, my allowance is not banked in yet, offer letter 25/03/2011. I have tried to call them, but no 1 pick up. According to the call i made last time, they promise to bank in by end of may... but,since we are now near to the end of May, still...Hopefully by june, we can get it...

kyle said...

i got my tawaran on 27th May, 2011, just handed in personally to KPT putrajaya last thursday. I got P1 (meaning including elaun sara hidup), but when they check, they say i am receiving elaun RA (May-Nov 2011), so they have to bring this up whether to give me P1 or downgrade to P2....lol... but i thought elaun RA never interfere? cos that is not even pendapatan tetap, huhuhu....

Anonymous said...

RA dia amik kisah jugak walaupun RA x sebanyak myphd...lainla kalu awk dpt elaun GA (skim siswazah pembantu)...yg tu x di ambil kira..kalu mcm tu, awk pilih either one jela...cancel RA n then amik elaun myphd...ckp kat pihak kpt, elaun RA di batalkan...so, dia x kan downgrade....

Anonymous said...

Offer 25/3/11..duit dah masuk 3june..he3..thanks Mimi for this blog..

kyle said...

huhu, tapi apa beza RA dgn GA? sy dpt lantikan sebagai RA sambilan 5 bulan yang tiada KWSP sume tue gak...huhu

cik pernah ada kwn yg didowngradekan hanya krn dia ambik elaun RA dah ker??


(pening kepala.....haha...tq!)

Mimie said...

saya batch pertama Myphd.duit untuk bulan jan-apr dah masuk bulan mac yang lalu..tapi tok bulan mei jun july belom masuk lagi.tapi ada dikalangan 1st batch yang dah masuk sekaligus dari bulan mei-oct.saya sangat pelik walhal kawan2 saya satu course dan satu supervisor tapi kemasukkan duit adalah berlainan.saya dan beberapa rakan lain ada jugak yang masih belom dapat bayaran utk bulan mei jun july..di jangka masuk minggu ni.huhu.jangan pelik kalau kemasukan elaun tidak selaras..

p/s: thanks kepada readers yang klik iklan kat blog ni.xoxo

kyle said...

anyone reading this blog dapat dua2 elaun sara hidup myphd dan RA/GRA?

Anonymous said...

sy x dpt pape biasiswa sm ada RA atau GA ms isi borang sy tulis pengalaman kerja sbg pembantu kedai part time..itu pun sblm sy apply mybrain...tp still dpt P2 dgn alasan kakitangan swasta...mula2 mmg menyumpah2 la jugak sbb sy da tulis dgn jelas tu sume PENGALAMAN KERJA..knp lak diambik kira..bl call bleh lak staf diorg ckp ada gaji tetap (wlpun sy ckp kat dia tu PENGALAMAN LA BODOH bukan kerja sekarang)...pastu kalu nk P1 jugak kna wat surat rayuan then amik sokongan dekan...dahla salah diorang yg tak baca maklumat pemohon dgn betul...bila jd cmtu mcm2 kna buat...isi borang pengesahan x bekerja la..buat surat dekan la dll..ntah pape..borg perjanjian 2x kena anta..6 copy sume = RM60 setem hasil...alhamdulillah dpt jgk tuka ke P1 pas mcm2 kerenah birokrasi + menunggu dgn lm...apa pny kualiti la mcm tu...bl asyik tny psl duit bl nak masuk, kdg2 tu call puluh2 kali, xder sorg pun yg nak jawab...haru betul la

ida said...

cik mimi
terima kasih byk2 sbb bt pos ni..sy x ada kwn yg dpt myphd ni jd sgt susah nk dpt info terbaru..

btw..kes saya sama sebijik ngan kes cik mimi..tp setakat hari ni..13/6 duit belom masuk pun lg..
nk tya..cik mimi dh dpt ke elaun bulan mei?
thanks

Ayu Haniz said...

Kyle,camna diaorang tahu u ada dapat elaun RA? KPT ada link dengan bendahari universiti or just melalui pengesahan egawai di borang pengesahan status?

Mimie said...

Ida: waa..xmasuk lagi..saya rasa KPT tengah gumpul duit utk elaun2 yg dia dah salah masukkan ritu kot..sbb kawan saya,kpt mintak dia bayar balik elaun yang dah salah masuk tu.just bank in dalam bank islam then dorang tolak dari bank islam sendiri.waa..elaun mei jun july xmasuk lagi..

ida said...

mimie...thanks for the quick reply

laaa gitu ke kes nya..nmpaknya kena tunggu lagi la ni..dh x larat nk call & tya info psl ni..

bila dh jadi masalah mcm ni mmg rasa risau je kalau tiba2 x ada duit..mujur la ada simpanan lg

k..thanks again..any info tlg update ya
if sy dh dpt duit sy bgtau kat sini k

Anonymous said...

Salam...sy second batch myphd...duit dah masuk dah semalam...dia masukkan utk 7 bulan terus...sy dapat rm15591...alhamdulillah...bagi korang yg second batch buleh try cek akaun masing2 ye..

ieyda humaira said...

eh silap...bukan 15591, tapi 15951...

dila said...

saya pun batch ke 2. dpt sama mcm eiyda. kalau batch 1 pun x dpt lagi, batch 2 yg dpt jan-jul ni ntah bila nak dpt lg duit. igtkan masuk tiap2 bulan. payah jgk la skang nak buat bajet, sebab duit yg baru dpt ni dah berkurangan sbb membyr hutang2.. huhu..(maklum la takde income sejak januari..hutang sana sini..huhu)

KPT ni pun susah nak dihubungi. Call manjang tak angkat. Camne nak buat bajet camni?

Sebenarnya duit masuk 3 bulan sekali ke? ke camne? sapa2 yg ada info ce citer...

Anonymous said...

x silap mmg masuk 3 bulan sekali...biasanya kpt mmg cmtu...utk slab/slai pun sama..

dila said...

ooo..kalau 3 bulan alhamdulillah.. harap2 betul la mcm tu.

nanti mimi atau sape2 yg dah dpt duit utk 2nd time boleh tak tolong update kat sini? thanks a lot :)

p.s. thanks byk2 kat mimi sbb buat entry yg berguna mcm ni :D :D

ida said...

hrmm...pelik tp benar
kpd smua yg dpt myphd ni sila la urus kewangan dgn bijak ya..

btw..saya 1st batch..tp smpai hari ni x dpt lg duit bulan may...
mimie dh dpt ke?

Siti fairuz yusof said...

Salam..

Tahniah utk yg diterima tawaran..Sy tumpang tanya..MCm mana nak tau kite batch ke berapa? sy br dpt tawaran 27 may 2011 utk kategori p1..Agak2 bila elaun utk batch ini yer? And dlm surat tawaran sy ditawarkan dr bulan 1/2011-1/2013..Adakah elaun akan dikira mengikut tarikh tersebut?

Anonymous said...

salam mimi...saya nk tye, dlu sy pnah keje jd RA (6 bln je) lps abes bachelor's degree, then smbung masters. sy dh abes, tp sy x keje lg...skng nk mohon utk myphd lak...mslh sy, sy nk isi form pengesahan status bg kategori graduan belum bekerja (belum pernah keje lps tamat pngajian)/tidak bekerja (pnah keje tp dh berhenti b4 mohon scholar ni). sy xtau sy dlm kategori mane. kalo tidak bekerja, sy ade kwsp semua, tp mslhnye dorg nk surat berhenti/tamat perkhidmatan,,,kalo jd RA mane ade surat tu semua kalo nk berhenti...dlm surat perlantikan pulak, kontrak sy dlm ms 2 thn, sedangkan sy hanya keje 6 bln je... sy dh try col dorg byk kali, tp xde org angkat, email pn xde sape layan...bole cik mimi bg cadangan utk mslh sy?thx a lot kalo sudi tolong ;)

Anonymous said...

salam mimi...saya nk tye, dlu sy pnah keje jd RA (6 bln je) lps abes bachelor's degree, then smbung masters. sy dh abes, tp sy x keje lg...skng nk mohon utk myphd lak...mslh sy, sy nk isi form pengesahan status bg kategori graduan belum bekerja (belum pernah keje lps tamat pngajian)/tidak bekerja (pnah keje tp dh berhenti b4 mohon scholar ni). sy xtau sy dlm kategori mane. kalo tidak bekerja, sy ade kwsp semua, tp mslhnye dorg nk surat berhenti/tamat perkhidmatan,,,kalo jd RA mane ade surat tu semua kalo nk berhenti...dlm surat perlantikan pulak, kontrak sy dlm ms 2 thn, sedangkan sy hanya keje 6 bln je... sy dh try col dorg byk kali, tp xde org angkat, email pn xde sape layan...bole cik mimi bg cadangan utk mslh sy?thx a lot kalo sudi tolong ;)

ieyda humaira said...

anonymous : sy pun pnh mengalami masalah yg hampir sama...

siti fairuz : kalu surat tawaran 27 May x silap sy tu batch ke-2..sy punya 23 May...batch kedua...tp duit dah masuk smp bulan 7..

ida said...

Salam..kpd first batch myphd..ini balasan email drpd myphd


Tuan/Puan,

Selepas semakan dibuat, pihak puan akan menerima bayaran Elaun Sara Hidup (ESH) berjumlah sebanyak RM6900(3 bulan) selewat-lewatnya pada 8 Julai 2011. Untuk makluman, Kementerian sedang dalam proses perpindahan ke bangunan baru. Sehubungan dengan itu, talian hotline MyBrain15 masih belum berfungsi dan bagi sebarang masalah boleh hubungi kami di talian 03-8870 6000.

Terima kasih.


Unit MyBrain15
Bahagian Biasiswa
Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia
Aras 2, No. 2, Menara 2, Jalan P5/6,
Presint 5, Kompleks Kerajaan Persekutuan
62200 PUTRAJAYA.
URL: https://payloan.mohe.gov.my/MyBrain15/

alhamdulillah..sekurang2nya ada tarikh yg betul.

Mimie said...

Salam all.thanks for the info.yeah.same with others,saya mmg xdapat lagi payment for mei jun july.i appreciate all of the info that we share together here.thank u very much.hopefully we can spread good news to other too.Im apologise for not replying all off ur comment on time.because i have to prepare some other things to go to europe InsyaAllah.Btw.Best of luck in ur studies.Berdoalah agar bersama2 berjaya dunia akhirat.ameen.

Anonymous said...

slm mimi.sy nk tnya.klu student yg dh dpt mybrain utk peringkat master, then nk smbg phd, leh apply lg x utk peringkat phd lak?
atau student ni dh kira xlayak since dh penah dpt utk mymaster.thank you

Anonymous said...

slm mimi.sy nk tnya.klu student yg dh dpt mybrain utk peringkat master, then nk smbg phd, leh apply lg x utk peringkat phd lak?
atau student ni dh kira xlayak since dh penah dpt utk mymaster.thank you

mak farhah said...

salam kenal,

sy dpt offer utk my phd pd 27 may y lepas. Kategori P1.

sehingga hari ni belum terima any email regarding elaun.

Sy baru je register as student selepas konpem dpt my phd. Masa dpt offer letter Feb 2011 sy hold dulu registration sbb nk tggu results myphd.

hopefully semua as student y dpt scholar mybrain15 ni kita dpt share pengalaman dan ilmu utk manfaat bersama..

Insyaallah ada masa nnti sy akan story tentang urusan dr mula mohon hingga dpt myphd.

Sebelum ni sy bertugas sebagai RO n supervisor suh smbung bljr, tp nak buat part time. since myphd dah keluar sy apply for full time.
alhamdulillah rezeki sy dan anak2, setelah hari2 dok belek laman web mybrain15 dptlah berita gembira

Mimie said...

Salam Semua.mulakan hari ini dengan senyuman.Syukur alhamdulillah duit saya utk bulan mei jun july dah masuk awal pagi td.So bagi sape2 1st batch yang xcek lagi akaun bank islam anda.sila la cek.

Ayu Hanis said...

Alhamdulillah duit Mimi dah masuk. Thanks a lot for this blog..Saya tak ada kawan2 yang saya kenal untuk dirujuk tentang MyPhD ni..This blog helps me very much..bila nak tahu perkembangan application and so on.. selain website KPT dan emel, sinilah tempat saya tengok..

Anyway, ada sesape kat sini yang tahu bila agak2nya duit utuk batch ke-2 atau ke-3? (tawaran pada 27/5/2011) akan masuk...kering gilerr ni...dari bulan Jan takde duit..huhu...

Ieyda humaira said...

Salam. Saya pun batch kedua myphd. Surat tawaran bertarikh may 2011. Tapi saya punya duit dah lama masuk utk 7 bulan sekaligus (Jan-Jul). Tapi sebelum dapat tu banyak jugak la problem. Kalu nk tahu lebih lanjut lawatla blog sy. Saya ada cerita pengalaman pahit sy sebelum myphd masuk. (bukan nk promote blog ye...just nk share pengalaman) - thanks to mimi

kyle said...

Kyle sama ngan Ayu, 2nd batch gak (surat tawaran dpt 27/5/11)....dh call dan tanya mereka, mereka balas masih dalam semakan, huhuhu..... harap2 Kyle dapat elaun sara hidup kerana gaji RA akan tamat x lama lagi....

p.s: sape2 yang dari batch 2 kalau dah dpt duit, tolong khabar kat sini, hehehe...tq!

Anonymous said...

hi, i'm 1 of the 2nd batch MyPhd holder, received the allowance at the beginning of this month, with fees repayment on last wk too. Thanks for those who shared their experience and information at here. Lots of gratitude should be expressed to Mimie~
My case is far more simpler than those who mis-categorized as P2. Hope u guys solve this problem soon, all the best

ida said...

tahniah mimie..alhamdulillah la dh masuk. sy 1st batch tp x masuk lg..but x risau since KPT janji plg lambat masuk 8 julai..kena sabar je la kn

Mimie said...

U r welcome my dear readers.

Btw ida,oh ade lagi eh 1st batch yang xmasuk lagi elaun.I taught semua dah masuk hari yang saya masuk tu.Sabar k ida.It will be ur turn next. :)

Thanks all drop ur comment here..

mak farhah said...

saya pon x dpt lg elaun..rasa nak call tp bimbang akan terima jwpan dlm semakan..

sabar ajala

mak farhah said...

saya bru call Myrain15, ini jwpan dia bila di tnya bila elaun nak masuk.

KPT/mybrain15 akan proses elaun mengikut kumpulan setiap 2 mngu.
KPT/mybrain15 x kan hntr email so kita as penerima elaun hari2 la kena check acc bank islam.

mun fun said...

yup,last time i called them, they said they wont inform us through call too. Actually i think KPT should come out with a schedule of allowance paying.

mak farhah said...

alhamdulillah, duit scholar sy dah masuk harini.

rasanya jmlah utk 7 bulan dr jan- julai.

kwn2 y lain camne?

ida said...

still did not get mine
should i be worried now?
anyone else from 1st batch & have the same problem with me?..
hrmmm..i think i'll wait till end of this week before i start to panic

zoro said...

saya dapat tawaran 27 may 2011 tp masih belum terima elaun....

anak nogori said...

saya batch tawaran 25 may 2011, dah byk kali call tp tiada jawapan pun, shingga hari ni masih belum dapat duit lagi...

Ayu Hanis said...

congrats Mak Farhah. Ayu punye tak masuk lagi....Kyle, hang punye dah masuk?

Kak Gel said...

Salam, cik Mimi tq, komen2 kt blog ni sgt mmberi info psl mybrain15. Saya dapat tawaran 27 May 2011 gak tp masih tak dapat elaun.

Mak Farhan,tahniah dh dpt elaun :)

kyle said...

ayu: lom g.....call dan call, rupa2nya uni kami lom anta list nama2 dan invois kerana kami lom bagi surat tawaran kat IPT.....haha, cepat2 kami bg dan minta pihak uni anta invois secepat mungkin, untuk sape2 yang lupa bagi surat tawaran myphd kpd pihak uni, cepat bertindak, pihak myphd tidak akan proses selagi tak terima invois dari uni masing2 (rasanye kalu dpt invois dari uni, maksudnye mcm confirm kite student uni tue kot).......Elaun? lom dpt....sedang menunggu dgn sabar, tiap2 ari bukak bank islam internet banking, hahaha

Mimie said...

Salam semua
terima kasih sebab sudi singgah dan berkomen di sini.
tak lupa terimakasih untuk pembaca yang baik hati klik iklan saya. :)
Maap sebab lame tak komen.

Kyle: invois tu sebenarnya untuk claim pembayaran yuran dr universiti.tiada kaitan dengan pembayaran elaun.Sebab pada masa sy dapat elaun myphd,pihak uni belom lagi menghantar nama dan invois ke unit mybrain.So after dihantar,pembayaran balik yuran kepada pelajar yang dah bayar yuran diberikan.Pastikan invois ini dihantar untuk dapatkan balik wang yuran yang korang dah bayar. :) Tq kyle.lupa nak share benda ni before.

Kepada sapa2 yang dah confirm dpt mybrain 15,jangan lupe hantar progres report anda semua.
Pembahagian mybrain adalah berdasaran kelompok.So xsemua akan masuk serentak walaupun sama batch.Sama2 la kita bersabar ye.

Semoga semua berjaya hendaknya.Kalau ada kekosongan untuk jawatan staff akademik di uni masing2 boleh la inform kat sini jugak. :)

mohd said...

salam, saya baru nak mohon biasiswa myphd ni. nak tanya skit leh.. nak uplod proposal tu buat dua file bleh ke x?
maksudnya muka depan yg disahkan 1 dan proposal 2. bila sy scan suma utk wat satu file jd besar plak sampai 700kb. harap sapa2 bleh membantu...

Ayu Hanis said...

mohd said: scan muka depan yg ada ttangan supervisor and save as one pdf file. Save the rest proposal pages as one pdf file also. Then combine those two file as one pdf file using pdf merger and rename the new file. Can google free pdf merger software online. Hopefully that can help you..

Min Aina Ila Aina said...

mohd: Permohonan saya juga masih dalam proses, cuma nak bantu tetang saiz pdf. Kalau cara saya, muka depan saya print dan minta SV t/tgn. Kemudian scan dan masukkan dalam softcopy proposal.Kemudian convert ke pdf. Pdf ni pulak, tak sama tau. Ada yang besar saiznya dan ada yang kecik. Macam saya, pdf995 yang saya guna memang besar. Saya minta tolong kawan yang guna pdf jenis lain. Kena cuba dulu dan tengok saiznya macam mana.

Min Aina Ila Aina said...

Kawan-kawan sekalian,

Ada sesiapa yang dah menerima MyBrain15 ni buat bidang kesusasteraan atau bahasa?

Rosli Notes said...

Ini sedikit info utk dikongsi.

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Saudara/saudari,

Keputusan boleh disemak di laman web MyBrain15 dengan menggunakan katalaluan yang sama selepas dimaklumkan melalui emel/SMS selewat-lewatnya pada akhir bulan Julai 2011. Untuk maklumat terkini, sila layari laman web MOHE http://www.portal.mohe.gov.my/portal/page/portal/ExtPortal/MOHE_MAIN_PAGE dari semasa ke semasa.


Terima kasih.

Unit MyBrain15

Bahagian Biasiswa

Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia
Aras 2, No. 2, Menara 2, Jalan P5/6,
Presint 5, Kompleks Kerajaan Persekutuan
62200 PUTRAJAYA.
URL: https://payloan.mohe.gov.my/MyBrain15/

Anonymous said...

hello...sesapa bole jwb ni....sy dah scan byk kali dokumen, tp mslhnye gmbr jd buruk ble kecikkan pdf file tu...lgpun ble scan proposal je, xbole kurang dr 300 kb...sy dah pening la...ape langkah terbaik utk scan proposal tu?nk set pada quality rendah ke tinggi time scan?sy ade 15 m/s...tolong sy bole?tq so much

farah said...

semua bergantung pada scanner utk scan pdf size kecik

Anonymous said...

Keputusan myphd sesi-3(1 JUL 2011) sudah keluar pada hari ini 15July. Sapa2 member kita kat sini yang hantar pada bulan mei lepas boleh la check skrg ;-).
Yahuuu alhamdullillah murah rezeki. Lepas ni tunggu duit masuk plak...nyeh3

Anonymous said...

http://docupub.com/pdfcompress/

dulu saya guna pdf compress diatas utk kecilkan.. kena cuba2 ngan setting dia.. kalo banyak gambar memang kena set low quality..

harap membantu

mak farhah said...

saya guna photoscape utk kecilkan size gmbar tanpa menjejaskan qualiti. proposal sy pon 15m/s dan alhamdulillah guna photoscape membantu.

apa saya buat try kecilkan guna satu persatu ratio size dlm photoscape, dan try print tgk kualiti ok ke tidak. if ok saya proceed. harap membantu

ida said...

Alhamdulillah duit dh masuk 16hb July lepas. Lama btul prosesnya. KPT dh release 4hb tp Bank Islam masukkn duit 2 minggu lepas tu.

Anonymous said...

Ada soalan nk tanya..berkenaan yuran pengajian. KPT buat bayaran direct kat universiti base on invoice yg diterimakan ? Mcm mana plak kalu KPT terbayar lebih sb ats sbb2 tertentu student dpt 50% off ke(ngajar kat kolej etc)...saya ada tanya, pihak uni kata akan return duit lebih kat kpt..tu oklah..tapi mungkin last year nt limit student dah sampai, bila diorang nk apply allowance journal n thesis, tersangkut plak. boleh terjadi camtu x rasanyer ?

anon. said...

Hi. Sape2 yg offer letter 27 Mei dh dapat elaun, sila inform k!

Ayu Hanis said...

Ayu batch kedua (tawaran 27/5/2011)-P1. Ada emel tanya kpt bila elaun nak masuk. Ini jawapannya.

Pihak kami dalam proses untuk menyemak kesemua dokumen yang diterima. Kesemua dokumen yang lengkap akan dibuat pembayaran setelah menerima invois tuntutan daripada universiti masing-masing. Sila pastikan anda telah memberi satu salinan surat tawaran kepada pihak universiti kerana pembayaran akan dibuat terus kepada pihak universiti. Untuk status pembayaran yuran, sila semak dengan universiti pengajian anda. Sila pastikan nama anda telah termasuk dalam senarai nama pelajar yang dihantar invois oleh IPT kepada kementerian. Kesemua pembayaran akan dibuat oleh pihak Kementerian terus kepada IPT. Bagi tuntutan yuran semester semasa jika pelajar telah membayar yuran tersebut kepada pihak IPT, urusan boleh dibuat secara terus dengan pihak IPT masing-masing. Bagi status bayaran juga, sila berhubung secara terus dengan pihak IPT. Jika pihak Kementerian belum membuat bayaran maka itu adalah tanggungjawab IPT anda untuk berurusan dengan pihak kementerian. * Sekiranya nama anda telah tersenarai untuk menerima invois, maka dokumen anda telah lengkap dan sampai ke pihak kami. Bagi Kategori P1 pula, penentuan samaada layak atau tidak menerima Elaun Sara Hidup (ESH) akan ditentukan oleh Jawatankuasa berdasarkan Borang Pengesahan Tidak/Belum Bekerja. Sekiranya layak, ESH akan dimasukkan ke akaun pelajar. Sebaliknya jika didapati tuan seorang yang bekerja atau berpendapatan tetap, surat tawaran adalah terbatal dan Kementerian berhak menawarkan tuan pembiayaan di bawah kategori P2 atau P3. Terima kasih. Unit MyBrain15Bahagian BiasiswaKementerian Pengajian Tinggi Malaysia Aras 2, No. 2, Menara 2, Jalan P5/6,Presint 5, Kompleks Kerajaan Persekutuan62200 PUTRAJAYA.

Kak Gel said...

Saya nye offer letter 27/05/11-P1 gaks and still tak dapat duit lg. saya pun dpt reply yg sama cm Ayu Hanis bila saya tnya pasal bila elaun nak masuk..mintak-mintak cepatla dapat elaun ni kan, hutang2 yg perlu dibayar makin bertambah ni. huuhu

Cik Pah said...

sesapa yg dpt tawaran 27 mei yg belum dpt elaun tu, sila semak, ada hantar borang pengesahan status tak.. kalau tak antor, sila la antor cepat2..

Ayu Hanis said...

Cik Pah dah dapat ke? Ayu dah hantar semua, lengkap tapi masih tak dapat lagi...

kyle said...

cik pah: borang pengesahan status tue yang mane satu ek?

mak farhah said...

Borang pengesahan status tidak bekerja, y kena ada saksi 2 org. boleh muat turun borang di laman

https://payloan.mohe.gov.my/MyBrain15/index2.php

cik wan said...

saya dpt tawaran 27 mei, universiti dah bayar balik duit yuran tp elaun stil xdpt2.sampai bile ek nk kne tunggu?dh 2bln kan.cik pah dh dpt ke?

Cik Pah said...

saya pun tak dpt lagi... buat semakan dpt tau tak lengkap. So baru jer hantar borang tu.. kena ada pengesahan dr bendahari..

Siti fairuz yusof said...

Alhamdulillah..duit elaun dh masuk hari ini..sy adalah batch pd 27 mei - P1..

Anonymous said...

siti fairuz yusuf,

alhamdulillah, saya pun masuk arini. cuma, ada sapa2 tahu tak tu elaun utk dari bulan berapa hingga bulan berapa ?

Anonymous said...

alhamdulillah, saya pun baru dapat duit elaun arini.
ada sape2 tahu tak elaun tu utk dari bulan berapa ke bulan berapa?

Kak Gel said...

Salam, semlm saya call pn.Hazian 0388880032 sebab saya punya elaun tak dapat lagi padahal kawan2 yg offer 27 Mei yg lain dah dpt. Dia ckp dokmen x lengkap sbb tu dokumen saya tak di proses lg. Sedih betul, dia tak inform saya awal2. tadi dah emel kat dia dokumen tu, hopefully dapat la elaun cepat2. Sesapa yg x dapat lagi cepat2 call no tu in case ada problem dgn dokumen.

mak farhah said...

Alhamdulillah saya telah pun menerima ESH pada awal Julai 2011.

Masih ada lg kedengaran rakan-rakan yang belum menerima ESH.

Saya cadangkan agar rakan-rakan menulis email bertanyakan status kepada pihak kementerian.

Semalam saya menghantar email membuat pertanyaan bagaimana sistem ESH di laksanakan oleh pihak kementerian. Email di hantar lebi kurang jam 12.45 tghri telah di jawab pada pukul 4 ptg. Amat efisien pd hemat saya.



Berikut adalah jwpan dari pihak kementerian.



Assalamualaikum & Salam Sejahtera,



Saudara/saudari,



Untuk makluman, Elaun Sara Hidup (ESH) akan dibayar secara pukal terus kepada pelajar iaitu 3 bulan sekali. Mengikut semakan, sebanyak ) telah dimasukkan ke akaun saudari. Bayaran seterusnya iaitu bagi bulan Ogos 2011 – Oktober 2011 akan dibayar pada bulan Ogos 2011 ini.



Terima kasih.



Unit MyBrain15

Bahagian Biasiswa

Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia

Aras 2, No. 2, Menara 2,

Jalan P5/6,Presint 5,

Kompleks Kerajaan Persekutuan

62200 PUTRAJAYA.

URL: https://payloan.mohe.gov.my/MyBrain15/



Tel: 03-88880058/88880032

Ayu Hanis said...

Syukur..Setelah dapat tahu Siti Fairuz punya dah masuk, Ayu cepat2 cek Bank Islam dan Alhamdulillah..jumlahnya dah berubah..Masuk RM 15,951 dari bulan Jan-Julai.Rakan2 yang belum dapat, sabar ya, giliran anda pula tak lama lagi. Cuma Ayu rasa penting untuk korang cek dengan KPT untuk tahu status proses (maksudnya dokumen lengkap ke tak lengkap ke dsb)sbb kalau tak lengkap, benda2 gini yang akan lambatkan proses..

Ida said...

Alhamdullillah. Seronok bila dgr ramai yg dh dpt duit. Yang x dpt lagi cepat2 check status masing2 dan bykkn bersabar la. Moga2 elaun2 kita lepas ni berjalan lancar. Terima Kasih kepada semua yang rajin kongsi info yang berkaitan. Apapun jgn lupa kena sentiasa ada simpanan. Kita x tahu apa jadi lepas ni. kalau kerja di syarikat senang la nak tuntut kalau x dpt gaji, tp kalau mcm kes kita ni hanya dpt tunggu shj la. K. Selamat berjuang kwn2.

cik wan said...

Alhamdulilah, saya nyer duit dah dapat gak, sama mcm yg lain2.cuma tak dapat email.thanks pada semua yg berkongsi pengalaman especially to cik mimie yang mengendalikan blog ni :)So, next bayaran bulan ogos la ye?

Anonymous said...

Dear all recipients,
GOOD NEWS, plz refer below

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Saudara/saudari,


Untuk Elaun Sara Hidup (ESH) bagi bulan Ogos 2011 – Okt 2011, pembayaran akan dibuat pada bulan Ogos ini.



Terima kasih.

Unit MyBrain15
Bahagian Biasiswa
Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia
Aras 2, No. 2, Menara 2, Jalan P5/6,
Presint 5, Kompleks Kerajaan Persekutuan
62200 PUTRAJAYA.
URL: https://payloan.mohe.gov.my/MyBrain15/

Tel: 03-88880058/88880032

abc said...

ada siapa-siapa yang belum dibayar elaun bagi bulan ogos-october?

abc said...

Halo everyone, siapa-siapa dapat offer myphd 1st batch yang blom dapat bayaran elaun untuk bulan ogos-oktober? sedangkan 2nd batch sdah dibayar...merisaukan...

ida said...

saya..saya..saya 1st batch tp belum dpt bayaran bulan ogos-oktober. 2nd bacth dh dibayar ke?

mak farhah said...

2nd batch, dgn surat tawaran 27 may dah dpt elaun utk ogos-okt pd hujung ogos y lepas

syaida ibrahim said...

saya pn 1st batch yg lom dapat ESH ogos-Oct..td br je call KPT..die ckp still in process...so saba jela...huhu

ida said...

tq mak farhah & saida
kalau dlm proses maknanya plg awal pun lg 2 minggu kot
hrmm..sabar je la

syaida ibrahim said...

rasenyer zamalah lagi terjamin walaupun kne renew every year..tp bln2 masuk xde prob pape pn..x macam myphd..saya dapat ESH bulan Mei-July pada awal bln mei..tapi tuk bln ogos-okt still lom dapat..rasenyer die rotate turn sape dapat awal kot..

Hajar said...

salam. saya baru je nak apply, br hbs mba... tempoh permohonan tu lama x? sy br isi borang online coz surat tawaran belajar baru je dapat ni.. huhu

ida said...

hi...ada sesiapa dlm 1st batch yg x dpt elaun lg?..sy ada email MYBRAIN15 psl elaun & dia kata smua 1st batch dh dpt. duit sy dh dibayar 16/8 lg. Bila sy call & inform bhw still xdpt duit..dia check ngan bhgn kewangan. Rupa2nya ada masalah dgn nombor akaun (mungkin diorg bg nombor salah) jd bank islam tendang proses tu. Mujurlah sy email & tya, br la diorg ambik tindakan. hrmm...

mak farhah said...

permohonan di buka 4x setahun, make sure call/email mybrain 15 utk tnya bila tarikh tutup .

btw nk tanya cik mimie or anyone y dah pernah submit laporan kemajuan pelajar.

Laporan ni kena hntar setiap 6 bulan bermula dr kita di taja oleh MyBrain atau setiap kali penghujung semester di Universiti?

Titjibbitz Blogshop said...

salam, nak tanye sikit.

Borang permohonan diproses sejurus selepas akui 'sah dan hantar' atau 14 hari selepas 'sah dan hantar'? confuse pulak..

Anonymous said...

hi~ ada siapa siapa dapat tawawan 24 Aug 2011 tak ? rasanya bila baru dapat elaun ?

Anonymous said...

sapa2 yg surat tawaran setuju terima 24 ogos dah masuk duit blum ek?

kyle said...

Nak tanya, ade sape2 yg dpt elaunsara hidup myphd dan dapat elaun RA atau GRA ke?

uzair said...

salam...
nak tanya,kalau dh daftar phd dgn duit sendiri dulu,nnti boleh claim balik x duit tu?

Anonymous said...

Hi, tumpang tanya cik mimi..
Tawaran myPHD secara online ada empat fasa iaitu Januari, April, Julai dan Oktober pada setiap tahun. So what is the duration for each month? let's say for Oct. How long it wil be? fr 1-30th oct?

Tq.

Min Aina Ila Aina said...

Saya dapat tawaran 24 Ogos dan belumdapat ESH. Dah emel tapi belum berbalas.

Anonymous said...

i oso got the offer at 24 Aug but haven't got the ESH
The PIC on 2 weeks leave. Might call her next week

Anonymous said...

thanks min.. pls keep us updated~

mak farhah said...

Tahniah utk y baru dpt tawran Mybrain15. Mengikut pengalaman, dlm tempoh 1-2 bulan juga baru elaun masuk, bergantung juga kpd borang y kita hntr lengkap atau tidak.

bagi y dah mendaftar tp belum lg apply mybrain15 semua kos yuran & elaun akan di byar mulai Jan 2011.

Mengikut info dr pegawai Mybrain15, tarik tutup permohonan adalah seperti berikut

Pengambilan Jan- 31 Dis
pengambilan April- 31 Mac
Pengambilan Julai - 30 Jun
Pengambilan Oktober- 30 Sept

harap membantu

fiza said...

semua berbincang pasal myPhd...saya baru nak send pasal mymaster :-)

good luck to all..

Min Aina Ila Aina said...

mak farhah: terima kasih atas info. Saya ditawarkan bermula Sept 2011. Kata orang bendahari, yuran cuma akan dibayar ikut mula kita dibiaya. Macam saya, yuran sem1 yang dibayar pada Jan 2011 tak boleh tuntut sebab tak termasuk dalam tempoh pembiayaan.

Harap-harap cepatla masuk elaun, hutang dan makin banyak ni...

Fiza: rancak berbual tentang MyPhd di sini sebab berkaitan elaun sara hidup.

Min Aina Ila Aina said...

Mak Farhah: terima kasih atas info dan motivasi supaya kami bersabar. hehe. Tentang yuran, kalau ikut kata orang bendahari, cuma boleh tuntut mengikut tarikh mula pembiayaan. Macam saya yang dapat tajaan bermula sem 2 (sept 2011), yuran untuk sem 1 tak dibayar sebab tak termasuk dlm tempoh pembiayaan.

Mudah-mudahan cepatla masuk elaun, hutang dah makin menimbun ni....apapun, syukur kerana berpeluang dapat penaja.

fiza: rancak tentang myphd di sini sebab berkaitan elaun sara hidup.

Anonymous said...

2nd batch da dapat ke elaun untuk bulan Nov-Dec 2011? sbb biasanya duit tu masuk awal kan..lagi satu, aritu sy x hantar progress report mybrain..adakah dia akan tangguh pembayaran elaun?

Min Aina Ila Aina said...

Alhamdulillah, saya batch tawaran 24 Ogos dah terima ESH Sept-Okt hari ni. Terfikir bila akan dapat esh seterusnya, akan sama ke dgn batch2 yang sebelum ni.

Miss CT said...

salam...saya nak tye pada kawan2 yang tau..utk membayar yuran phd kite kena dahulukan duit kite ke if duit belum masuk lg..contoh klu sy register bulan 2 ni jd saya kena byr dulu eh..or mention nt KPT akan byrkan je kat U nt...huhu..sape tau leh bgtau x..

Anonymous said...

bergantung pada surat tawaran biasiswa myphd lewat atau cepat saudari dapat.. kalau sebelum mula pengajian dah dapat surat tawaran biasiswa myphd, so tak perlu la dauhulukan duit kita... kalau lewat makananya kena guna duit sendiri dulu la.. so my advice, kalau dah dapat surat tawaran dari universiti utk continue study.. cepat2 lah apply myphd.. ada rezki nanti sebelum start sem, biasiswa dah dapat.. Good Luck!!!! :-)

Min Aina Ila Aina said...

Miss CT,

Saya cuba bantu ye. Kalau CT dah dapat surat tawaran MyBrain15, CT tak payah bayar guna duit sendiri. Duit untuk yuran memang KPT tak akan bagi pada kita. CT kena ke Bendahari IPT yang CT nak daftar tu dan bagitau yang CT ditaja oleh KPT, bagi sesalinan surat tawaran (kan kita kena print 3 salinan) pada bendahari.

Anonymous said...

Miss CT: if u already recieved the offer letter of MyPhD..usually u just make a copy and attach with ur registeration form..otherwise u needs to pay first..keep the recipt and claim it later...but it depends on ur university.I advise u ask/call the postgrad center of ur university.

ida said...

nak tya cik mimi & sesape yg 1st batch. ESH november dh dpt ke?
Saya x ada kwan yg sama 1st batch jd mmg xtahu bila duit masuk. Harap sapa2 1st batch boleh respons. Thanks

Mimie said...

IDA: mimie xdapat lagi laa ida..kawan2 mimi pun xmasuk lagi duitnya..

syaida ibrahim said...

ida & mimi: saya 1st batch yg br dapat ESH nov-jan arinie..tp yg peliknyer juz dpt rm4700..japg nak call mybrain..huhu

Ida said...

Thanks mimi.
Alhamdulillah Ida dh dapat duit pagi tadi.
Jd kepd 1st batch sila check akaun masing2.
kalau x silap, ikut trend sebelum ni..setiap 16hb bulan pertama duit akan masuk dlm akaun utk 1st batch.
kalau x masuk sila la email diorg sbb last time pun sy x dpt duit sbb dia bg no.akaun salah kpd bank. Dh contact br la dia uruskan semula.

Mimie said...

kawan2ku..kalau nak update terkini psal mybrain nextym boleh la follow twitter saya. @IamAimiTan.. Duit saya pun baru masuk hari ni..RM6900..

Anonymous said...

Saya batch kedua pun dah masuk hari ni.. Syukur Alhamdulillah.. :-)

Anonymous said...

i'm frm 2nd batch, got the allowance today too, rm6900.happy ^_^

mak farhah said...

saya batch kedua, alhamdulillah ESH dah masuk

Anonymous said...

alhamdulillah saya berjaya dapat myphd.baru je cek keputusan td..

Anonymous said...

alhamdulillah..saya dapat myphd..keputusan dah keluar semalam

Anonymous said...

hi ! EHS dah masuk tapi payloan tak update lagi.. ada siapa siapa case sama ?

Sue said...

hi semua.. kat sini ada jugak forum yang berbincang pasal MyBrain15 ni...

http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=599085

wani said...

Salam...wah, rancaknya semua berbual pasal duit masuk ke tak ni..

Saya baru dpt offer myphd utk oct 2011, tp duit tak masuk lg..mybe awal lg sbb jwpn reply pun KPT mintak dlm masa 14 hari (b4 7dec2011 hr tu)..

saya plan nk daftar phd feb 2012, so duit saya akan masuk slps daftar ke??

thanks...
-wani-

Anonymous said...

Salam...wah, rancaknya semua berbual pasal duit masuk ke tak ni..

Saya baru dpt offer myphd utk oct 2011, tp duit tak masuk lg..mybe awal lg sbb jwpn reply pun KPT mintak dlm masa 14 hari (b4 7dec2011 hr tu)..

saya plan nk daftar phd feb 2012, so duit saya akan masuk slps daftar ke??

thanks...
-wani-

mak farhah said...

wani, duit akan masuk selepas segala borang pengesahan y mybrain15 minta kita isi tu lengkap mreka proses. lebih kurang 2-3 bulan la selepas kita hntr semua borang tu. rasanya kena terus mendaftar sbb mybrain15 akan semak status kita, kalau didapati kita x penuhi syarat sedang belajar full time/tidak bekerja secara automatik mrk akan tarik/turunkan taraf biasiswa y di terima. ni info y sy dpt dr pihak mybrain15.

Miss CT said...

mak farhah:mcmane tu?xpaham..

mak farhah said...

wani,

semasa dlm tempoh kita mohon hingga berjaya pihak MOHE tidak akan cek status kita, sama ada dah mendaftar/masih bekerja sbb mrk 100% based on paper/sijil y kita hntr.

BUt once kita dah berjaya dpt my brain15. selepas submit semua borang termasuk borang pengesahan tidak bekerja dan segalama macam pengesahan yang di minta. sekiranya kita di dapati tidak mendaftar sebagai pelajar sepenuh masa/masih bekerja tawran mybrain15 akan di tarik balik.

wani said...

mak farhah,

thanks for the info,
saya baru je call mybrain, diorang kata buat surat penangguhan. Tapi,o maybe tawaran mybrain bergantung kepada keadaan (maksudnya boleh dilanjutkan/dibatalkan).. adeh..so, esok juga kena daftar..

sesiapa yg mengalami keadaan begini, cepat2lah daftar.. memanglah semester ni dh nk habis, tp disebabkan risiko2 (tawaran ditarik balik), terpaksalah..

-wani-

Miss CT said...

tp bagaimana pula kalau permohonan bagi yang bekerja..mean, yg xdpt wang sara hidup..yg dia support yuran pengajian je..xpe kan klu bekerja..ke dia reject jugak.

Anonymous said...

salam cik mimi..sy nak tya...kalau kita nak mohon mybrain 2 kan..dia suruh kita tukar file yang kita scan 2 ke pdf creator kan? kenapa sya selalu tak dapt nak tukar ke pdf creator dengan KB yang size rendah? apa mslah sya ek? kena scan dulu or tukar format dulu?

mak farhah said...

bg y bekerja dan tak terima ESH x de mslah. Bleh terus bekerja aja.

utk tukar format kena cari software y bleh kecilkan gambar. myb bleh try photoscape.

Anonymous said...

salam. Ada sesiapa dah dapat elaun untuk Jan-April 2012? bila ek dia nk masukkan?

Irwan said...

Salam. Saya batch tawaran MyPhd Julai 2011. Setakat ni dah dpt ESH (elaun) dari Julai-Okt 2011 & juga Nov 2011-Jan 2012. Tertanya2 pulak bila ESh seterusnya akan masuk...ada sesiapa yg dah dpt ESH utk Feb 2012 & seterusnya tak?

Pastu satu lagi nak tanya, ada tak sesape yang terlupa nak hantar surat tawaran MyBrain ke Bendahari universiti? Saya terlupa nak hantar la aritu (sbb yuran Sem Julai-Dis 2011) saya dah bayar awal2 haritu masa awal tahun 2011). Ada apa2 effect ke ye nanti?

Anonymous said...

ada sapa2 batch 30dec 2011 x?elaun bila masuk yer

mak farhah said...

elaun berikut Feb- April 2012, akan masuk pd minggu ke 3 bulan Feb ni. Ini patern y sy tgk. Sy dpt myphd dr JAn 2011.

kalau tak hntr surat tawran camne Uni nak tau kita ni dpt sponsorship. so masih belum terlmbt utk hntr.

AmyR said...

Mak Farhah,

Thanks for the info, penat tunggu elaun da ni. BTW, sy batch 30 Dec 2011.

Min Aina Ila Aina said...

Irwan,

Kena hantar cepat surat tawaran tu. Boleh claim yuran yang dah dibayar tu dan juga mengelakkan terganggunya proses pembayaran yuran oleh KPT untuk sem-sem akan datang.

Pengalaman saya, nak claim yuran tu dengan pihak bendahari sikit punya lama, hantar Sept 2011 sampai la pun tak dapat lagi. Bukan KPT yang lambat, tapi pengurusan bendahari univ. Terpulang kepada cara kerja U masing-masing la.

Jadi cepat-cepatlah hantar.

Irwan said...

Min Aina: Terima kasih atas input anda. Saya akan hantar salinan surat tawaran saya kpd bendahari Uni saya masa hari pendaftaran semester baru pada minggu depan ni...

Cuma nak tanya skit..awak kata ikut pengalaman awak nak claim yuran kat bendahari Uni memang lembap giler..jadi awak pun ada bayar yuran pakai duit sendiri ke sebelum ni & sekarang nak claim balik dari Bendahari uni awak ke? Atau maksud awak ialah Bendahari uni awak lambat hantar invoice yuran kepada pihak KPT walaupun awak dah bagi bendahari sesalinan surat tawaran?

miss lia (manja sket elly.. =p) said...

Salam,pg ni sy dok cari2 kt intrnet tntang kabo angin yg myatakan mybrain15 akn dmansuhkn..tp xjumpa pulak..btl ke cite ni? ade sape2 bleh bg maklumbalas x?tq in advance

miss lia (manja sket elly.. =p) said...

Salam,pg ni sy dok cari2 kt intrnet tntang kabo angin yg myatakan mybrain15 akn dmansuhkn..tp xjumpa pulak..btl ke cite ni? ade sape2 bleh bg maklumbalas x?tq in advance

Athirah said...

salam... sy nak tanya.. mimie apply u mane ye..?? semua U ada tawaran bersyarat ke.. UTM termasuk ke...

Athirah said...

pastu cik mimie boleh terangkan x nape kawan2 cik mimi dapat surat bersyarat... ape sebab dia...???

mak farhah said...

claim kat Uni memang slow, sbb uni kena claim pula pd KPT. so kena sabar menanti

Mimie said...

miss lia: mybrain ni maybe tidak akan dimansuh kan tapi mybrain ni ada quota pengambilan tersendiri.lepas quota tu dah occupied kemungkinan biasiswa ini akan di tutup.tapi entahlah.bergantung pada KPT jugak sebenarnya.

Athirah: utm memang ada tawaran bersyarat hanya untuk pelajar degree yang direct PHD.Selain dr itu xda.

Min Aina Ila Aina said...

Irwan: Saya memang pernah bayar yuran dgn duit sendiri sebab saya dapat MyPhD ni masa semester ke2. Yang lambat tu claim yuran yang dah bayar sendiri tu la, memang bukan salah KPT sebab uni yang lambat hantar invois pada diorang.

Berkenaan yuran pengajian sem-sem selepas tu, tak ada masalah kalau kita dah hantar salinan surat tawaran ke bendahari dan bendahari dah update dalam sistem yang kita ni ada penaja. Tapi saya musykil kalau Irwan hantar surat tu pada hari pendaftaran sem baru, boleh ke nak daftar sedangkan yuran tidak ditolak dan tidak dibayar lagi. Saya risau Irwan kena dahulukan duit sendiri sekali lagi. Cuba call bendahari tanya.

Irwan said...

miss lia: Mana awak dengar MyBrain ni akan dimansuhkan ni..ada keluar berita/suratkhabar ke? Kenapa nak dimansuhkan? Susah la camni..apa jadi dgn kita semua kalau MyBrain dimansuhkan.. :( Harap2 btol la apa yg Cik Mimie cakap tu, i.e ianya akan ditutup selepas quota pengambilan dah tercapai.

Min Aina: Tq for the info. Tp saya pelik kenapa Uni awak tak boleh bayar balik yuran yg awak dah bayar awal2 tu...sepatutnya xde masalah lah kan, sbb lps tu Uni boleh terus claim dari KPT. Anyway, alhamdulillah saya dah berjaya mendaftar utk sem baru & saya dah bagi salinan surat tawaran MyPhD saya kpd pihak Bendahari. Mula2 mmg ada masalah skit, sbb sistem kata saya ada hutang yuran, tp last2 alhamdulillah ok, pihak akademik kena betulkan status berhutang saya tu supaya saya boleh daftar. Alhamdulillah. Harap2 lepas ni pihak Bendahari uni saya akan invois yuran sem saya kpd KPT tanpa sebarang masalah.

Anyway, hari ni dah 15hb Feb..ada sesiapa yang dah dapat elaun sara hidup (utk kategori P1) utk bulan Feb-Apr blom? Saya check akaun saya td, masih blom masuk lagi :( Saya pengambilan batch Mei atau Jul 2011 kalau tak silap...

Yin Hui said...

tumapang tanya,laporan kemajuan perlu hantar setiap semester ke? habislah, saya belum lagi hantar bagi semester lepas, lagipun x ade clear instruction apa yg kita perlu buat setiap semester. elaun feb pun belum terima lagi, kalau check penyata akaun, ia pun belum update sampai yg latest punya juga... (saya penerima batch ogos 2011)

mak farhah said...

laporankemajuan pelajar mesti di hantar di setiap penghujung sem.
Ini tggjwb kita sebagai penerima biasiswa. sebagaimana kita dok bising bila duit nk masuk. begitu juga kita jgn lupa tggjwb.


Alhamdulillah hari ni dah masuk elaun utk Feb-April

mak farhah said...

pasal kemungkinan biasiswa ni di tutup saya rasa ini hanyalah khbar angin semata2. biasalah ramai y rajin buat cerita.

mesti korg ingt bisiswa NSF. berpuluh tahun pelajar postgrad dpt manfaat dan akhirnya di mansuhkan selepas kewujudan mybrain15. INi tggjwn kerajaan utk rakyat, so kenapa kita perlu ada kebimbangan yang tidak sewajarnya. Tugas kita adalah menunaikan tggjwb utk belajar dan berbakti kepada negara usai tamat pengajian.

Adatlah mana2 biasiswa ada quota pengambilan. Mybrain 15 juga pasti ada quota pengambilan setiap tahun.

KPT kan dah ckap mereka target utk hasilkan 60 000 pelajar y bergraduat PhD melalui skim ni. Tak silap saya setelah hampir setahun mybrain15 ni di wujudkan, belum sampai 2000 lg pelajar y menerima MyPhd.

So saya rasa kawan2 semua tak perlu bimbang.

Lg pon yang dah terima tawran dan perjanjian, kita ada surat perjanjian yan gvalid incase apa2 berlaku. Jgn smpai khbar angin ni sbbkan kita hilang fokus utk tamatkan pengajian.

Mimie said...

Terima kasih mak farhah sebab sudi reply komen kat sini tatkala saya sibuk.

DUIT DAH MASUK.ALHAMDULILLAH.

Semoga ianya consisten setiap 3 bulan.
Tapi a bit pelik.kalau awal2 dpt mybrain pada tahun lepas.ada kekurangan dalam elaun kita.sebanyak rm200.++.pihak mybrain menyatakan yg kurang tu di sebabkan bulan feb yg hanya ada 28 hari.tapi tahun ni dia bagi full rm2300/month walaupun bulan feb.

Saya menyimpulkan kat sini.pengurangan duit itu pada awal tahun 2011 adalah kemungkinan di sebabkan oleh kos stam duti & etc2.

:)

Selamat maju jaya dalam usaha anda semua.Nanti dah abis belajar boleh la post kerja kat mana pulak yer kawan2 yang disayangi.

Min Aina Ila Aina said...

Ya, alhamdulillah ESH dah masuk. Pasal report kemajuan tu, saya belum boleh hantar lagi sebab slip kemajuan belum dikeluarkan oleh pihak U, dah tanya urusetia siswazah, kena tunggu tandatangan orang atas bagai...huhu.

Bagi yang dah pernah hantar, kita cuma perlu lengkapkan borang tu je kan, tak perlu ada lampiran laporan berasingan kan?

RadenMaizatulAimi said...

Bila elaun untuk batch 30 Dec nak masuk, ingatkan dapat sekali dgn batch2 yg sebelum ni... TQ.. hu3...

mak farhah said...

Raden: kena sabar menanti. ambil masa 6-10 minggu utk pemprosesan. KPT kena buat semakan dgn LHDN utk konfirmkan status x bekerja, menunggu maklum balas dr Uni berkenaan status pelajar. Nak buat voucher bg payment. So far alhamdulillah, rasa rata2 y dah terima Mybrain15 ni x pernah lewat terima ESH.

ieyda said...

Alhamdulillah....da dapat esh utk bulan feb-april 2012..

said...

Hi, your post helps me a lot, thank you so much much muchhhh!

REMY IKMAL said...

Bath 30 Dis...duit dah masuk..cek akaun anda...:)

Anonymous said...

bila agaknya ESH utk batch 9 mac 2012 masuk ye...?

Mimie said...

around 19 mei agaknye.

Unknown said...

1. sy x brape fhm ape perbezaan MyPhd dgn Phd Industri. sy dh bace kt web mohe. yg jelas, MyPhd dpt RM24K, MyPhd dpt RM50.

2.Mohon bantuan kwn2 yg dpt bg penjelasan yg ringkas tp tepat.

3.utk makluman, sy bekerja dgn TNB sebgai exec. jd yg mane sewuai? MyPhd atau Phd Industri?

4. kne ikat penjanjian ke dgn gomen?

Mimie said...

Alhamdulillah,rezeki di hari jumaat.Myphd duit dah masuk.Peace.

Mimie said...

Unknown:

3.utk makluman, sy bekerja dgn TNB sebgai exec. jd yg mane sewuai? MyPhd atau Phd Industri?

PHD industry hanyalah untuk PHD part time sahaja.Jika dah bekerja sebagai exec di TNB boleh sambung PhD dengan part time.Dapatlah PHD industry tetapi sy di fahamkan PHD industry tiada elaun setiap bulan.disebabkan dah kerja.

4. kne ikat penjanjian ke dgn gomen?

Takde ikatan dengan kerajaan malaysia.tapi boleh bekerja di dalam malaysia dan tak boleh kerja di luar malaysia.itu adalah syaratnya.

Anonymous said...

Mimiee, duit ESH awak utk May-Julai dah masuk ke? Saya check semlm akaun saya blom ade lg, huhu..

-Irwan

Mimie said...

a ah.Dah masuk,baru masuk pagi tadi. :) cek lagi rini.kot2 dah masuk.

mak farhah said...

alhamdulillah, awal ESH mei-july masuk.

terima kasih MyBrain15

Anonymous said...

Mimie,
1.PhD industry hanyalah untuk PhD part time. Macm mane dgn MyPhD? Full time ke atau part time ke atau kedua-duanya skali.?

Mimie said...

PhD industri ini adalah PhD yang dibuat bersama2 dengan company encik.Contohnya pihak TNB bercadang untuk membuat sebuah penyelidikan berkaitan dengan telekomunikasi di UM.So pihak TNB akan berbincang dengan Dekan UM utk mengenalpasti bidang kajian yang sesuai.

Meaning Encik masih lagi bekerja dengan TNB sbg executive at the same time encik membuat research tadi.Bergantung pada TNB nak bagi load kerja byk ke x pd encik.Pendek kata part time la ni.sebab gaji encik masih dibayar oleh pihak TNB.Pihak Mybrain hanya membiayai kos penyelidikan encik sahaja.Encek masih berada di tempat kerja encik iaitu TNB.TNB akan memberi pelepasan sekiranya projek encik itu memerlukan encik untuk keluar.

Tapi kalau myPHD,jika anda merupakan pelajar part time yg bekerja,pihak mybrain hanya membiayai yuran.kos untuk penyelidikan tidak ditanggung.dan elaun sara hidup tiada.

Jika pelajar full time phd,dpt elaun sara hidup,yuran di bayar,kos penyelidikkan dibiayai oleh Universiti,bergantung pada supervisor pelajar PhD (grantt).

Anonymous said...

Salam Mimie,
Per: MyPhD vs PhD Industri.

Terima kasih di atas info yg diberikan. Ringkas tp tepat.

Mengikut info yg diberikan, Walaupon tajuk sy berkaitan dgn TNB. sy rase lbh sewuai sy amek MyPhD secara part time jela.

Sbb, jika PhD Industri … antara keja dgn studi, studi PhD mesti diberi keutamaan berbanding keje.

Bnyk2 terima kaseh coz lapangkn masa menjwb kemusykilan sy.

Anonymous said...

I apply myphd last two week. How to check the status? Dapt surat from KPT or log in dalam Mybrain15 website sahaja? now bila log in dia cakap sedang dalam proses.Hope someone can advise. Makin pokai now.

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 222   Newer› Newest»