Tinggalkan Link anda

Pages

Friday, March 18, 2011

Cencaluk dan Tempoyak

Kebiasaan bagi budak kampung macam aku memang suka makan benda-benda sebegini.
Tidak dinafikan ada budak kota yang suka akan makanan sebegini.
 
Sumber Google
 
Cencaluk merupakan makanan famous di MELAKA.(betulkan jika salah).
 Di Sarawak,cencaluk terkenal di Bintulu dan juga Miri kerana kedudukan nya yang berhampiran pantai dan mudah untuk memperoleh 'bubok' atau shrimp atau udang yang kecik2 tu.
Harga cencaluk ni takder la mahal mana pun.
Tidak lupa kepada mummy tersayang,di sebabkan beliau aku dapat bawak balik cencaluk ke semenanjung.
Apa beza cencaluk Sarawak dan cencaluk Melaka?
Erk.susah sikit nak jawap neh.hehe.bagi aku takder beza pun.
Semuanya bergantung kepada bagaimana mereka membuat cencaluk itu sendiri.
Ada yang masin,masam,manis dan pelbagai rasa.Istilah pahit memang takder dalam cencaluk.
 
 
Sumber google
 
Manakala Tempoyak makanan famous di UTARA,Perak,Kedah (betulkan jika salah).
Di Sarawak tempoyak boleh di dapati di mana-mana tempat yang inginkan tempoyak.DIY tempoyak at home.
Selalunya tempoyak ini di makan bersama cili tumbuk dan dinamakan sambal tempoyak.
Di Sarawak tempoyak ni dimakan bersama ikan bilis.makan begitu saja.
Tapi di semenanjung mereka makan tempoyak bersama timun dan masak ikan bersama tempoyak.
I never taste Ikan masak tempoyak.Mesti sedap kan?
Selalunya tempoyak di masak bersama ikan patin tapi aku memang tak suka ikan patin.

p/s : ni nak tanya,orang kata makanan sebegini mampu membuat kita kelihatan muda.Awet muda. Boleh tak kalau aku nak percaya?
Because aku makan makanan camni dan mereka katakan muka aku sepertinya muka budak belasan tahun.*ayat perasan*


13 comments:

manueng said...

terliur tgk tempoyak tu...huhu

noor lee said...

ni nak promote cencalok ke promote muka awet muda??muhaha

noor lee said...

ni nak promote cencalok ke promote muka yg awet muda..muhaha

Hairil Rizal said...

Sukeeee cencaluk.

Tak suka tempoyak.

Oh, tetiba nak pesan kat Mimie: Take care always! :)

DeLancrettLurpak said...

org semenanjung pun makan kedak org sarawak juak la the tempoyak...

nyaman ehhh tempoyak!!!

Mimie said...

manueng:- sedap.orang london mcm encek ni mane nak jumpa tempoyk..yummy.

Norlee: kedua-duanya tak salahkan?

Warlord: Thanks for ur care bro...

DeLancrettLurpak:hoho.depends gan org semenanjung yaa.but kmk org sarawak sik penah gik jumpa org serawak yang masak guna tempoyak.dan sidaknya padah sidaknya sik pena makan gan pusuk.depends gan org ya sendirik kot. =)

manueng said...

cet...aku pencinta tempoyak kot...hehe;)

ijatnuar87 said...

hehehhe...sangat suker tempoyak.hehehhe...sori dah lama tak berkunjung...tenet slow,hehehe

Gadis said...

saya xpandai makan cencaluk...tapi kalo tompoyak..memang sedap la.. tambah2 lagi tempoyak campur budu..pergh...yang xde selera makan leh tembah nasi berpinggan-pinggan tau.hehe

Mimie said...

manueng: berapa lama kat negeri org??tempoyak memang sedap..sekarang musim buah durian dah nak kembali.cepat2 la mai sini.kalau tak memang rugi!!

Pokjat: saya 2 kali lebih suka tempoyak dari ang.tu la pasai,lame menor tak dengar khabaq org ganu nehh.

Gadis: setuju sangat.sedap bila tempoyak dicampurkan dgn budu,tambah cili wat pedas sikit.wow.kecur air liur neh..tummy yummy!

manueng said...

hujung jun nnt bru blk...ntah ade lg durian ke x la time tu...huhu

Izuan said...

Saya nak buat kerja kursus pasal cncaluk, budu, tempoyak & belacan... & jumpa blog akak...
Saya copy boleh? ctrl+A click copy
and ctrl+C...

Terima kasih akak.....

Mimie said...

Izuan: kerja kursus punya hal boleh jek kopi.dibenarkan.pastu tampal muka akak kat page depan sekali ok?haha.gurau.All the best yer adek dalam menyiapkan kerja kursus tu.tapi kalau cikgu adek tau adek kopi dr sini,pandai2 yer dik?